Frågor & Svar

Vi håller på att jobba igenom en lista med bra frågor och svar som vi kommer att presentera nedan.


Frågor & Svar

Vad kostar frakten?

Order över 1500kr ex moms är fraktfritt.  Beställningar under 1500kr, lägg önskade varor i varukorgen och gå till kassan så ser du fraktkostnaden.

Vilka bestämmelser gäller för snökedjor till lastbil i vilka länder?

Norge 
Fordon med en bruttovikt som överstiger 3,5 ton måste ha snökedjor i fordonet från den 15 oktober till den 31 mars, 5 snökedjor (1 kedja till ett styrhjul och 4 kedjor till drivhjulen). Kör du lastbil med släp/trailer måste 2 extra kedjor medtagas till släp/trailer.

För bilar med totalvikt som understiger 3,5 ton skall det medföras minst 3 snökedjor (1 st. styrkedja passande bilens framhjul samt 2 st kedjor passande bilens drivhjul)

Sverige
Alla tunga fordon, oberoende av nationalitet, måste ha vinterdäck eller motsvarande utrustning under perioden 1 december till 31 mars. Som motsvarande utrustning godkänns bland annat slirskydd och snökedjor

Österrike 
Snökedjor skall medföras i fordonet som passar till minst två drivhjul från den 1 november till den 15 april.

Vad menas med Brottlast/Brottkraft, BF/BL/MBL?

Vad är Brottlast/Brottkraft, BF/BL/MBL: Detta värde är det minsta värdet en produkt ska klara av innan brott sker. Det gäller dock i kontrollerad miljö. I praktiken blir detta värdet lägre pga slitage, snedbelastning, smal radie etc. Det är vanligt idag att tillverkare väljer att inte specificera detta värde inte är något som brukaren ska gå efter utan LC eller WLL.

Vad är WLL?

Står för Working load limit. Används för lyftprodukter där säkerhetsfaktor har tagits. Då ett lyft vid brott kan orsaka stor skada tar man höjd för säkerhet. WLL är det intressanta värdet för brukaren då den anger max tillåtna last.

Vad menas LC?

LC är en förkortning för Lashing Capacity och översätts till svenska som Lastsurrningskapacitet. LC är ett mått på hur mycket last en surrning kan hantera säkert. Det anger den maximala belastning som surrningen kan hålla utan att gå sönder eller förlora sin effektivitet. Lastsurrningskapaciteten anges i decanewton (daN), där 1 daN är ungefär lika med 1 kg.

Utrustningens surrningskapacitet (LC) bestäms av tillverkaren genom tester och beräkningar och anges vanligtvis direkt på surrningsprodukten, ofta på en etikett eller märkning. 

Vad betyder SHF?

SHF står för Standard Hand Force, på svenska Standardhandkraft. Detta anger den handkraft som surrningen är designad för, dvs den kraft som en person med normala fysiska förmågor kan applicera manuellt för att spänna en surrning med en spännare eller ett spännband.

Denna standardhandkraft används för att säkerställa att surrningsutrustningen är praktisk och för att säkerställa att den förspänning som surrningsanordningen uppnår är tillräcklig för att kunna säkra lasten under transport.

Måttenheten för SHF är vanligtvis decaNewton (daN), där 1 daN är ungefär lika med 1 kg. Värdet anges vanligtvis direkt på surrningsprodukten, ofta på en etikett eller märkning. 

Vad betyder STF?

STF är en förkortning för Standard Tension Force, på svenska kallat inspänningskraft eller spännkraft. Det är ett mått på hur mycket kraft en surrningsanordning kan skapa för att hålla en last säkert på plats med den kraft som uppnås när du spänner en surrningsanordning med standard handkraft (SHF). Värdet visar hur mycket kraft surrningsanordningen kan skapa för att hålla en last på plats, kraften ökar friktionen mellan lasten och ytan den står på, vilket hjälper till att förhindra att lasten rör sig under transport.

STF-värdet är viktigt eftersom det används för att räkna ut hur många surrningsband som behövs för att säkert surra lasten. Värdet anges ofta på etiketten på surrningsanordningen och måttenheten är oftast daN. 

Kan man beställa andra färger på spännband utöver det vi har på hemsidan?

Vi kan levera många olika färger på spännband, kontakta oss för dialog! 

Vad betyder sträcken på surrningsbanden?

Ni vet väl att sträcken på surrningsbanden inte längre har någon betydelse! Det är enbart vad som står på etiketten som gäller när man räknar ut vilka och hur många spännband som ska användas. Använd enklast TYAs lathund för att räkna ut - TYAs Lathund om lastsäkring kan ni beställa här. Behövs det större inspänningskraft välj Ergo surrning med långt handtag, med den får du minst 40% högre inspänningskraft jämfört med standard surrning. Är friktionen låg mellan godset och lastbäraren kan man addera friktionsmatta av gummi för att markant höja friktionen och därmed minska antal spännband ni använder.

Behöver lyftredskapet kontrolleras?

Säkra lyft förutsätter användning av godkända och certifierade produkter, korrekt handhavande samt noggrant utförda kontroller av lyftutrustningen innan användning. Alla våra lyftredskap och lyftanordningar är godkända och certifierade enligt gällande säkerhetsstandarder. För att ytterligare säkerställa en trygg arbetsmiljö rekommenderar vi att alltid utföra noggrant handhavande och regelbundna kontroller av lyftutrustningen innan varje användning av kompetent personal.

Behöver jag underhålla lyftredskapet?

En lyftanordning eller lyftredskap ska löpande underhållas och genomgå regelbundna kontroller för att förebygga olyckor vid lyftarbete. I AFS 2023:11 om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning, beskrivs arbetsgivarens ansvar för underhåll och kontroll av arbetsutrustning.

 I kapitel 1, §§ 15–19, stadgas arbetsgivarens ansvar för att säkerställa att arbetsutrustning är i säkert skick genom korrekt underhåll och löpande kontroller. Arbetsgivaren ska kontinuerligt underhålla och säkerställa att arbetsutrustningen hålls i ett säkert skick. Detta inkluderar att hålla underhållsjournaler uppdaterade och att genomföra kontroller efter installation, ombyggnad, olyckor eller längre stillestånd. Regelbundna inspektioner och prov ska genomföras för utrustning som slits eller utsätts för andra påfrestningar som kan påverka säkerheten. Resultaten från dessa kontroller ska dokumenteras, och vid behov vidtas lämpliga åtgärder för att åtgärda eventuella brister. Om arbetsutrustningen används utanför företaget ska ett bevis på senaste kontrollen alltid följa med utrustningen.

 Föreskrifterna i AFS 2023:11 träder i kraft 1 januari 2025.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.